2011. december 23., péntek

Még 1 nap Karácsonyig: Diós kalács


Hozzávalók:
25 gr élesztő
250 gr finomliszt
1 tojás
65 gr cukor
50 gr vaj

a töltelékhez:
150 gr darált dió
30 gr vaj
2 zacsi vaníliás cukor
60 gr cukrozott naracshéj

1 tojás sátgája
2 evőkanál tej

  1. A tészta hozzávalóiból készítsünk kelt tésztát. Futtassuk fel az élesztőt, keverjük hozzá az összes többi hozzávalót, majd robotgéppel dagasszuk 20-25 percig. Meleg helyen (pl 50C-ra bekapcsolt sütő- kelesszük a duplájára.
  2. A töltelék összetevőit tegyük egy lábosba, keverjük össze, majd forraljuk fel és főzzük 2-3 percig, amíg besűrűsödik.
  3. A megkelt tésztát nyújtsuk ki téglalap alakúra, kenjük meg a töltelékkel, és tekerjük fel.
  4. A tekercset hosszában vágjuk félbe, majd a két részt egymással kersztezve "fonjunk" belőlük egy rudat. sütőt melegítsük elő 50 C-ra, tegyük bele a tej és tojássárgája keverékével lekent kalácsot, és emeljük a hőmérségletet 160 C-ra. 50-60 perc alatt átsül a kalács.