2011. december 4., vasárnap

Még 20 nap Karácsonyig: Keksz emberke


Hozzávalók:

325 gr liszt
240 gr vaj
2 tojás sárgája
200 gr barna porcukor
1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor

a díszítéshez:
200 gr fehér csokoládé
színes szórócukrok


  1. Vágjuk a hideg vajat apró kockákra, majd gyors mozdulatokkal - még jobb, ha robotgépet használunk - morzsoljuk össze a vajat a liszttel.
  2. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és gyúrjuk tésztagolyóvá.
  3. Csomagoljuk háztartási fóliába, majd legalább 30 percre (maximum 2 napra) tegyük hűtőbe.
  4. Nyújtsuk ki a pihentetett tésztánkat 1 centiméter vastagra, szaggassuk ki tetszőleges formákra (a képen lévő kekszekhez gyömbéremberke kiszúrót használtam), majd 170 C-ra előmelegített sütőben süssük 14-15 percig.
  5. Ha a kekszek szobahőmérsékletűre hűltek mártsuk az egyik oldalukat gőz felett (esetleg mikróban alacsony fokozaton) megolvasztott csokoládéba. A még meg nem szilárdult csokoládéra szórjunk fekete cukrot a szemek, és pirosat a száj kialakításához.
Megjegyzés: Ennél a kesznél a tojásoknak csak a sárgáját használjuk fel. A kimaradó fehérjéket tegyük egy  pici nejlonzacsiba )pl uzsonnás vagy mélyhűtőzacskó), írjuk rá, hogy 2 darab, majd tegyük be a mélyhűtőbe. Később, még szükségünk lesz rá.

Mások így csinálják:

IMG_0345.shortbread