Hozzávalók:
325 gr liszt
240 gr vaj
2 tojás sárgája
200 gr barna porcukor
1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
a díszítéshez:
200 gr fehér csokoládé
színes szórócukrok
- Vágjuk a hideg vajat apró kockákra, majd gyors mozdulatokkal - még jobb, ha robotgépet használunk - morzsoljuk össze a vajat a liszttel.
- Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és gyúrjuk tésztagolyóvá.
- Csomagoljuk háztartási fóliába, majd legalább 30 percre (maximum 2 napra) tegyük hűtőbe.
- Nyújtsuk ki a pihentetett tésztánkat 1 centiméter vastagra, szaggassuk ki tetszőleges formákra (a képen lévő kekszekhez gyömbéremberke kiszúrót használtam), majd 170 C-ra előmelegített sütőben süssük 14-15 percig.
- Ha a kekszek szobahőmérsékletűre hűltek mártsuk az egyik oldalukat gőz felett (esetleg mikróban alacsony fokozaton) megolvasztott csokoládéba. A még meg nem szilárdult csokoládéra szórjunk fekete cukrot a szemek, és pirosat a száj kialakításához.
Megjegyzés: Ennél a kesznél a tojásoknak csak a sárgáját használjuk fel. A kimaradó fehérjéket tegyük egy pici nejlonzacsiba )pl uzsonnás vagy mélyhűtőzacskó), írjuk rá, hogy 2 darab, majd tegyük be a mélyhűtőbe. Később, még szükségünk lesz rá.
Mások így csinálják: