2011. december 17., szombat

Még 7 nap Karácsonyig: Szaloncukor



Sokak kedvence a marcipános szaloncukor nagyon egyszerűen készíthető. Marcipánt gyártani már megtanultunk mikulás napján itt. Most nem kell mást tennünk, mint marcipánt készíteni, szaloncukor alakúra formázni, és vízgőz felett felolvasztott -esetleg temperált - csokoládéval bevonni. A csokoládé temperálásáról itt olvashattok.

A marcipános szaloncukrot továbbfejleszthetjük, ha az elkészített marcipánt kinyújtjuk, majd a felét megkenjük vörösborban főzött aszalt szilvával (ehhez apró darabokra vágjuk az aszalt szilvát, és annyi borral, ami ellepi pépesre főzzük, majd kihűtjük), ez után beborítjuk a kinyújtott marcipán másik felével. Ez után már csak darabolni, illetve csokoládéval bevonni kell, és már csomagolhatjuk is.


Szintén hatalmas tábora van a zselés szaloncukor imádóknak, ezt is könnyedén elkészíthetjük házilag.

Ehhez némi gyümölcsvelőre lesz szükségünk. Bármilyen gyümölcs megteszi, de ha olyanból készítjük, aminek apró magjai vannak (pl málna), akkor passzírozzuk át, hogy ezek ne zavarják majd a szaloncukrunk élvezeti értrékét.

Hozzávalók:

200 ml gyümölcsvelő
méz vagy cukor ízlés szerint
6 lap zselatin

200 gr magas kakaó tartalmú csokoládé

  1. A zselatint áztassuk be hideg vízbe. Ha megpuhult adjunk hozzá 50 ml vizet, és lassan melegítsük addig, amíg a zselatin feloldódik, de arra vigyázzunk, hogy ne forrjon fel.
  2. A gyümölcsvelőhöz adjunk annyi mézet vagy cukrot, amennyitől kellemesen édesnek érezzük (2-3 evőkanál méz pl)
  3. Keverjük a zselatint az édesített gyümölcsvelőhöz, majd öntsük a masszát egy olyan formában, amiben kb. 1 centiméter vastagságban terül el. Hagyjuk megszilárdulni.
  4. A megszilárdult zselét vágjuk szaloncukor méretű téglalapokká, majd vonjuk be vízgőz felett megolvasztott csokoládéval.
A szaloncukrainkat csomagolhatjuk speciális szaloncukor papírba, de egyszerű kreppapírban is nagyon szépen mutat a fára akasztva, vagy egy szép tálban elhelyezve.

Szaloncukor gyártáshoz használhatjuk a klasszikus kókuszgolyó alapmasszáját is.

Hozzávalók:
500 gr darált keksz
250 gr vaj
200 ml tej
200 gr porcukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
20 ml rum vagy ha gyereke is eszik rum aroma

200 gr magas kakaótartalmú csokoládé

  1. Keverjük össze a hozzávalókat
  2. Formázzunk szaloncukrokat a masszából
  3. Vonjuk be vízgőz felett megolvasztott csokoládéval
  4. Ha megszilárdult a csokoládé csomagoljuk szaloncukorhoz illően