2011. december 6., kedd

Még 18 nap Karácsonyig: Marcipán

Marcipánt vehetünk készen. Kapható natúr színben, illetve színezve is. Anyagilag akkor járunk a legjobban, ha nagy kiszerelésben (1 kg), natúr színben szerezzük be, majd saját magunk színezzük, ehhez azonban drága, zselé állagú festékekre van szükség, amit nem érdemes beszerezni, ha kizárólag a karácsonyi sütikhez szeretnénk színes marcipánt előállítani. Ebben az esetben vásároljunk inkább készre színezett marcipánt. Persze ha most sikereket érünk el családi-baráti körben, akkor könnyen lehet, hogy beleszeretünk a tortázásba, és szépen lassan azon kapjuk magunkat, hogy már a gyerek osztálytársai is általunk készített tortát kapnak a szülinapjukra :-)

Ha mégsem a bolti marcipán mellett döntünk, mert mondjuk a természetes alapanyagokat szívesebben fogysztjuk, vagy csak egyszerűen tudni szeretnénk, hogy mi van abban, amit megeszünk, otthon is könnyedén előállíthatjuk a szükséges mennyiséget. Semmi ördöngősség nincs benne, bizonyítékul álljon itt a recept:

Hozzávalók:

200 gr tisztított, darált mandula
100 porcukor cukor
100 gr kristálycukor
30 ml víz

A kristálycukorból és a vízből főzzünk cukorszirupot. Melegítsük addig, amíg 115 C-os nem lesz, ekkor zárjuk el alatta a lángot.

Ha nincs cukorhőmérőnk, akkor a szirup megfelelő állagát úgy ellenőrizhetjük, hogy drótból kis hurkot hajtunk, belemártjuk a forró cukorszirupba. Ha megpróbáljuk kifújni, mint egy szappanbuborékot, és a buborék durran,  akkor elég erős a cukorszirupunk.

Keverjük össze a porcukrot a darált mandulával, majd a cukorsziruppal gyúrjuk addig, amíg formázható állagú nem lesz. Csomagoljuk zsírpapírba, és néhány órára tegyük hűtőbe, majd használhatjuk is.

A fenti egy alaprecept, számos módon variálhatjuk. Adhatunk hozzá keserű mandula kivonatot (sosem aromát !), vanília kivonatot, víz helyett készíthetük narancslével (ekkor kristálycukor helyett is porcukrot használjunnk, és hagyjuk ki a cukorszirup készítést, egyszerűen gyúrjuk össze a száraz anyagokat a narancslével),  dúsíthatjuk például narancshéjjal - persze ekkor már sokkal inkább bonbon alapnyag, mint marcipán figura készítésére alkalmas massza.

Színezésre is használhatunk természetes anyagokat a mesterséges színezékek helyett. Édesítetlen kakaóporral barnára, céklaporral rózsaszínre, kevés (tényleg keveset használjunk, az ízére nincs igazán szükségünk)kurkumával sárgára színezhetjük a marcipánunkat.