2011. december 7., szerda

Még 17 nap Karácsonyig: Csillagok


Hozzávalók:

325 gr liszt
200 gr vaj
2 tojás sárgája
150 gr porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
2-2 evőkanál piros és zöld szórócukorka

a bevonathoz:
50 gr fehér sokoládé
50 gr étcsokoládé

  1. Vágjuk a hideg vajat apró kockákra, majd gyors mozdulatokkal - még jobb, ha robotgépet használunk - morzsoljuk össze a vajat a liszttel.
  2. Adjuk hozzá a többi hozzávalót egyenlőre a cukorgolyók nélkül, és gyúrjuk tésztagolyóvá. Ha összeállt a tészta, lapítsuk ki, szórjuk rá a kétféle színes cukorkát, és gyors mozdulatokkal - most már akkor is kézzel, ha eddig robotgépet használtunk - dolgozzuk össze.
  3. Csomagoljuk háztartási fóliába, majd legalább 30 percre (maximum 2 napra) tegyük hűtőbe.
  4. Nyújtsuk ki a pihentetett tésztánkat 1 centiméter vastagra, szaggassuk ki tetszőleges formákra (a kép szerint éppen csillagokra), majd 170 C-ra előmelegített sütőben süssük 14-15 percig. A kekszeknek a sütés végére sem szabad elszineződniük, akkor jók, ha már átsültek, de még szinte fehérek.
  5. Ha a kekszek szobahőmérsékletűre hűltek mártsuk az egyik oldalukat gőz felett (esetleg mikróban) megolvasztott fehér- vagy ét csokoládéba.

 
Mások így csinálják:

shortbread-hearts2