2011. december 14., szerda

Még 10 nap Karácsonyig: Cukrozott gesztenye

Candied Chestnuts Recipe 

Hozzávalók:

1 kg hámozott gesztenye
1 kg cukor
800 ml víz
1 teáskanál vanília kivonat / 1 rúd vanília hosszában kettévágva

  1. Tegyük fel a gesztenyét annyi vízben főni, ami bőven ellepi, majd forrás után lefedve főzzük további 10 percig. Öntsük le róla a főzővizet.
  2. Tegyük a cukrot, vizet, vaníliát egy edénybe, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a gesztenyéket. Újraforrástól számítva főzzük 10 percig, majd a gesztenyéket a sziruppal együtt tegyük zárható edénybe, és lefedve hagyjuk 1 napig.
  3. Másnap tiszta edényben főzzük újra a gesztenyéket a szirupban forrástól számított 2 percig, majd újra áztassuk 1 napig lefedve egy tiszta, zárható edényben.
  4. Ismételgessük ezt a műveletsort addig (3-4 nap), amíg a gesztenye az összes szirupot magába nem szívja – mindig tiszta edényt használva  a főzéshez és az áztatáshoz is.
  5. Melegítsük fel a sütőt 170 C-ra. Tegyük a gesztenyéket sütőpapírral bélelt lemezre, és tegyük a sütőbe, majd azonnal kapcsoljuk ki a sütőt. Hagyjuk a gesztenyéket 50-60  percig száradni, amíg a felületük száraz nem lesz.
  6. Egyesével helyezzük a gesztenyéket papírkapszlikba.

Recept és fénykép innen.