Hozzávalók:
500 gr finomliszt
170 gr porcukor
25 gr vaj
200 gr méz
1 zacskó vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 evőkanál mézeskalács fűszer
2 tojás
- A hozzávalókból gyúrjunk egynemű tésztát. Ragacsos lesz a végeredmény, de ne aggódjunk, ennek így kell lennie.
- csomagoljuk háztartási fóliába (folpack), és legalább 2-3 napra tegyük hűtőbe, de az sem baj, ha egy hétre ottfelejtjük.
- Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 5 mm vastagra, és tetszés szerinti formákkal szaggassuk ki.
- 160 C-on 10-12 perc alatt sülnek halvány barnára.
A mézeskalács díszítésének legismertebb technikája, amikor tojásfehérjét habbá verünk, majd annyi porcukrot adunk hozzá folytonos keverés mellett, hogy sűrűn folyó masszát kapjunk. Akkor jó a massza állaga, ha egy tányérba kiterítve végighúzzuk a masszában az ujjunkat, majd az ujjunk által keltett rés kb. 20 másodperc alatt tűnik el. Ezt a masszát azután tölthetjük habzsákba, vagy egyszerűen egy nejlon zacskóba, aminek a sarkát kivágjuk, és szépséges mintákat rajzolhatunk a kisült és lehűlt kekszekre.
Díszíthetjük a mézeskalács figurákat cukormasszával (ez esetben hófehér lesz a díszítés), vagy marcipánnal is (ez esetben sokkal finomabb :-). Ehhez nyújtjuk ki a marcipánt vagy cukormasszát 2-3 mm vastagra, és a keksz kiszúrásához használt formával vágjuk ki a marcipánt vagy cukormasszát is. Ez után különböző színűre festett marcipánnal tovább díszíthetjük a kekszeket. Ezzel a technikával készült a bejegyzés elején látható mikulás arcot formázó mézeskalács keksz is.
Amerikában nem mézeskalácsot, hanem úgynevezett gyümbérkenyeret (gingerbread) készítenek. Ennek receptje a következő:
Hozzávalók:
5 cups all purpose flour 5 csésze liszt
1 teaspoon baking soda 1 teáskanál szódabikarbóna
3/4 teaspoon salt 3/4 teáskanál só
3 teaspoons ginger 3 teáskanál gyömbér (por)
2 teaspoons cinnamon 2 teáskanál fahéj (őrölt)
1 teaspoon cloves 1 teáskanál szegfűszeg (őrölt)
1 cup butter, slightly soft 113 gr vaj (puha)
1 cup sugar 1 csésze cukor
1 egg 1 tojás
1 cup molasses 1 csésze melasz
1 teaspoon baking soda 1 teáskanál szódabikarbóna
3/4 teaspoon salt 3/4 teáskanál só
3 teaspoons ginger 3 teáskanál gyömbér (por)
2 teaspoons cinnamon 2 teáskanál fahéj (őrölt)
1 teaspoon cloves 1 teáskanál szegfűszeg (őrölt)
1 cup butter, slightly soft 113 gr vaj (puha)
1 cup sugar 1 csésze cukor
1 egg 1 tojás
1 cup molasses 1 csésze melasz
Az elkészítés módja a mézeskalácséhoz hasonló.
A recept Bakerella oldalán található, ahol gyönyörű képeket keresztül megismerkedhetünk a tojásfehérjés díszítési technikával is.